CHILD OF THE HAIRY MOUNTAIN P | Leaf Liturgy – Herbata Speciality




O, Baby Keemun, Child of the Hairy Mountain.

O, joyous flower, sweet plum in the belly.

Come down to us from the slopes of orchid and smoke,

That we shalt cherish thee as a vine cuddles their fruit.

CHILD OF THE HAIRY MOUNTAIN

CZARNA SZLACHETNOŚĆ

Po raz pierwszy została przygotowana w Chinach w 1875 r. odmiana znana jako „czerwona herbata”, szybko stała się ulubioną herbatą Anglików, a wkrótce rozpowszechniła się także na rynku indyjskim. Hairy (włochaty) Mountain (góra) odnosi się do wyglądu liści. Przed obróbką mają one delikatny puch, a po jej zakończeniu przypominają szczyt góry.

Bright living room with modern inventory
Bright living room with modern inventory

KOMU POLECAMY TEN SMAK?

Dla poszukiwaczy ciekawych smaków, którzy chcą poczuć niezwykły bukiet aromatów. Nie jest to tak mocna herbata jak Assam. Nadaje się świetnie do picia o poranku, jak również w drugiej połowie dnia. Często porównywana do czerwonego wina, ponieważ charakteryzuje się winno-owocowym smakiem. Można wyczuć w niej słodycz. Idealna pozycja dla fanów herbaty z mlekiem.

CODZIENNA JAKOŚĆ W TWOIM KUBKU

WYŻSZE LIŚCIE

SELEKCJA

EKOLOGIA

Liście herbat, które odkrywacie w puszkach i doypackach LEAF LITURGY są liśćmi z wyższych części gałązek. Dzięki temu unikamy goryczy i zyskujemy wachlarz niezwykłych smaków.

Gatunków herbat jest na świecie sporo. Wchodząc do herbaciarni czasem trudno dokonać wyboru. Ba! Nie jest nawet łatwo zrozumieć wszystkie nazwy i skróty. Dlatego przychodzimy z pomocą. Nie musisz znać się na herbatach by cieszyć się ich smakiem. Przeprowadziliśmy selekcję dla Ciebie. Oddajemy Ci według nas najpyszniejsze herbaty, którymi możesz cieszyć się na co dzień.

Wszystkie oferowane przez nas herbaty pochodzą z plantacji ekologicznych. Proponujemy Wam też piękne opakowania wielorazowe (tuby) i kompostowalne opakowania uzupełniające (doypack). Nasza ekologiczność została potwierdzona certyfikatem PL-EKO-07

1 łyżeczka na kubek

12 gr na litr wody

Temperatura wody: 98’C

Czas parzenia: I parzenie: 2-3 minuty, II parzenie: 3-4 minuty

PROPOZYCJA PARZENIA

Charakter: mocny, słodki, miękki

Wysokość uprawy: 800 – 900 metrów

Napar: Miodowa czerwień

Liście: Czarne, dłuższe i delikatnie skręcone

INFORMACJE

JAK ZAPARZYĆ HERBATĘ CHILD OF THE HAIRY MOUNTAIN – KEEMUN?

I

II

III

IV

V

VI

ODMIERZ LIŚCIE HERBATY

SKORZYSTAJ Z ZAPARZACZA

ZAGOTUJ WODĘ

ZALEJ LIŚCIE I PARZ

USUŃ LIŚCIE

CIESZ SIĘ PYSZNĄ HERBATĄ

Na klasyczny kubek herbaty (240 ml), przygotuj 1 łyżeczkę liści.

Dla komfortu polecamy ze skorzystania z zaparzacza, choć oczywiście możesz nasypać liście bezpośrednio do naczynia, w którym będzie parzona herbata.

Keemun to czarna herbata, którą parzymy prawie wrzątkiem, czyli wyłączasz czajnik tuż przed zagotowaniem wody lub odczekujesz chwilę po jej zagotowaniu.

Wodę o wskazanej temperaturze wlewasz do naczynia z liśćmi lub zaparzaczem i parzysz herbatę 2-3 minuty. Możesz oczywiście spróbować dłużej. Herbata będzie trochę słodsza, ale nie zyska goryczkowego smaku.

Po wybranym przez siebie czasie parzenia, usuń fusu z herbaty. Pamiętaj, że Keemun możesz parzyć dwukrotnie.

Po usunięciu zaparzonych liści Twoja herbata jest gotowa. Smacznego!

VII

II PARZENIE

Sprawdź smak drugiego parzenia. Zalej fusy raz jeszcze. Wydłuż czas parzenia o 1-2 min i odkryj kolejny wymiar smaku herbaty Keemun.

ZALEJ HERBATĘ GORĄCĄ WODĄ, PUŚĆ JEDEN Z TYCH KAWAŁKÓW I JAK SKOŃCZY SIĘ PIOSENKA, DELEKTUJ SIĘ BOSKIM NAPOJEM.

The White Stripes – Fell In Love With A Girl

The Beatles – Help!

Queen – Crazy Little Thing Called Love

Czasami parzymy CHILD OF THE HAIRY MOUNTAIN do weekendowych śniadań. Wtedy lubimy nasypać jej trochę więcej. Uzyskana w ten sposób herbata jest wyrazistsza w smaku, ale dalej lekka. Przygotowujemy ją również w drugiej połowie dnia, do posiłku. Sypiemy susz zgodnie z zaleceniami i parzymy ją przez ok. 4-5 min. Taki Keemun jest słodszy, delikatniejszy. Testowaliśmy ją z różnymi dodatkami. Świetnie kombinuje się z mlekiem. Z odrobiną cytryny i miodu również. CHILD OF THE HAIRY MOUNTAIN wykorzystaliśmy do infuzowania wódki oraz whisky. Polecamy wypróbować. Nie ma lepszego sposobu na smakowy drink bez dodatku cukru.

JAK LEAF LITURGY PARZY CHILD OF THE HAIRY MOUNTAIN?

PAMIĘTAJ, TO TY TU RZĄDZISZ. CHCESZ PARZYĆ NAPAR DŁUŻEJ – PARZ! CHCESZ NASYPAĆ WIĘCEJ SUSZU – NASYP! BAW SIĘ TYM. SZUKAJ SWOJEJ WŁASNEJ RECEPTURY.